Winterzon in Gambia

Toen we aan het zoeken waren voor een betaalbare reis richting de winterzon vonden we heel veel hotels op de Canarische eilanden. Maar ik ging verder zoeken en stootte op Gambia. Eerlijk is eerlijk, ik ken niemand die er al op vakantie geweest is en was best wel bang om geconfronteerd te worden met dit derde wereldland maar ik was ook getriggerd door de warme temperaturen in de winterperiode en de schoonheid van de natuur. Het duurde even voor ik mijn vriend overtuigd had maar we werden steeds enthousiaster naar gelang we er meer over opzochten. 

Gambia, the smiling coast.

Iedereen, echt iedereen in Gambia is vriendelijk en glimlacht. Locals willen graag een praatje met je maken! Natuurlijk willen ze ook graag iets verkopen maar dit is voor hun geen must. Als je gewoon een praatje wil maken over het weer, hun werk, leven, geloof of over de meest uiteenlopende zaken staan ze daar ook open voor. En elke persoon die we gesproken hebben had echt een interessant verhaal. Het inspireerde ons. 

Naar het strand

Gambia is het kleinste Afrikaanse land met gemiddeld 1,9 miljoen inwoners maar de meeste inwoners wonen aan de toeristische plekken: het strand. Ze hebben goudkleurig zand, palmbomen, gezellige bars en restaurants, verse juice kraampjes en op sommige plekken loopt er een koe of os op het strand. Wij vonden dit heerlijk om ‘s ochtends voor alle drukte een lange strandwandeling te maken en zo te genieten van al het mooie wat Gambia te bieden heeft. 

Geen euro’s

De munteenheid in Gambia is Dalasi. Ze hebben alleen briefjes geld en de briefjes zijn kleurrijk en tonen de schoonheid van het land dus denk maar aan vogels of krokodillen. 1 euro is gemiddeld 55 Dalasi op het moment wanneer wij gingen. Dus zo liep je al snel rond met een dik pak biljetten die eigenlijk amper waarde hebben. Je kan wel makkelijk je euro’s wisselen in de wisselkantoren of in je hotel maar je kan ook geld afhalen met je creditkaart of bankkaart aan geldautomaten. Hou rekening met dure transactiekosten per verrichting aan een bankautomaat én iedere automaat heeft een daglimiet.

Dalasi kan je niet in België of Nederland bestellen.

Hotels

Er zijn veel hotels, de meeste gelegen aan de kust. Je moet voor het boeken van een hotel er rekening mee houden dat een 4* hotel in Gambia een 3 of zelfs 2* hotel is in België. Je moet in de meeste hotels ook niet té veel luxe verwachten, een goed bed, schone kamer en een werkende douche is in Gambia al een luxe. Het gebeurd geregeld dat het water of de elektriciteit uitvalt. Maar dit is meestal niet van lange duur.

Geluk

Wat mij het meeste aansprak aan Gambia is de dankbaarheid van de mensen. Ik had vanuit België een halve koffer met kledij, speelgoed en schoenen mee voor de plaatselijke bevolking omdat ik wist dat ze niet veel hebben. Telkens we kledij, speelgoed of een simpele lolly aan iemand gaven waren ze zo blij en bedankte ze ons zeker 10 keer. Zo had ik ook enkele frisbee’s mee, simpel, goedkoop, licht in de koffer, geen batterijen noodzakelijk en bijna onverwoestbaar en telkens we de kinderen uitlegde hoe het werkte gingen ze gelijk met elkaar spelen. Hier kon ik wel uren naar kijken, hun geluk maakte mij gelukkig. Dus daarom raad ik ook aan als je naar Gambia op vakantie gaat neem wat kledij of speelgoed mee voor de mensen daar, je zal alleen maar lachende gezichten zien. 

Verliefd

Wij zijn helemaal verliefd geworden op Gambia. We reizen vaak en ontdekken vaak nieuwe landen maar dit heeft echt ons hart veroverd. De schoonheid van het land, de vriendelijkheid, gewoon het totaal plaatje. We gaan zeker nog een keer terug. 

Handig om te weten: 

  • Gambia is 6 en een half uur vliegen. 
  • Breng voor jouw reis een bezoek aan het tropisch centrum, zij zijn op de hoogte van de nodige vaccinaties. (gele koorts is bijvoorbeeld verplicht)
  • Neem reisstekkers mee. In Gambia heb je vooral Engels stopcontacten
  • Neem Malaria tabletten en voorzie voldoende bescherming tegen muggen. 
  • Drink geen kraanwater, je krijgt gegarandeerd reisdiaree.
  • In de winterperiode is het gemiddeld 35 graden in Gambia, vergeet geen zonnecrème.
  • Vanaf juni tem oktober valt er elke dag regen in Gambia. Deze periode is niet ideaal voor de strandvakantie-gangers onder ons.

Gambia heeft ons hart veroverd en ik weet zeker dat het land ook jou hart zal veroveren.

XXX Jolien