Het Amerikaanse Zzyzx

Zzyzx, je dacht vast dat ik een typfout maakte maar dat is niet zo.
Er is een Amerikaans plaatsje in Californië dat zo noemt. Je moet het uitspreken als ‘zaiziks’.

In 1944 heeft Curtis Springer (een radio evangelis uit Los Angeles) besloten om het voorheen bekende Soda Springs een nieuwe naam te geven namelijk Zzyzx. Op die manier kwam de plaatsnaam steeds onderaan bij opsommingen van steden in o.a. telefoonboeken.

Curtis startte er Zzyzx Mineral Springs and Health Spa. Hij huurde verschillende mensen in om hem te helpen met zijn ‘masterplan’. Mensen konden in zijn kuuroord overnachten, hij gaf namaak medicijnen aan de bezoekers, en beloofde hun beter en meer relaxed te worden. Niets was minder waar natuurlijk, Curtis was een meester in oplichten. Hij heeft hier best lang mee weg gekomen, net iets minder dan 30 jaar lang kon Curtis gouden zaakjes doen, zonder dat er maar 1 persoon beter werd.

Ik was razend benieuwd wat we zouden aantreffen in het reeds sinds 1970 leegstaande Zzyzx Mineral Springs and Health Spa. Helemaal leegstaand blijkt het niet te zijn, er is nog 1 gebouw in gebruik door een team dat onderzoek doet in de woestijn. Maar buiten dat ene in gebruikte gebouw zagen we heel wat urbex toestanden in een prachtig decor. Ik moet wel toegeven, Curtis had goede smaak. De omgeving doet me al snel denken aan een Windows achtergrond.Als je nu benieuwd bent geraakt en tijdens een Californië reis ook Zzyzx wil bezoeken kan je het gewoon vinden via de navigatie app Waze ofwel via het dichtsbijzijnde dorpje Baker vind je een wegwijzer met ‘Zzyzx Road’.

Zoals vele plekjes in Amerika ziet het er op foto wat minder indrukwekkend uit dan in realiteit.

Xxx Jolien